Luovutan työajalla, työnantajan luvalla

Kuvassa käsi ojentaa punaisen sydämen toiselle. Punainen Risti - Verenluovutus työajalla
Työntekijälle annettu mahdollisuus luovuttaa verta työaikana voi olla enemmän kuin pelkkä etuoikeus – se voi olla teko, jolla on suuri vaikutus toisen ihmisen elämään. Tässä blogissa perehdymme yhden työntekijän kokemukseen verenluovutuksesta työaikana. Virpi kertoo, mitä tapahtuu, kun työnantaja tarjoaa mahdollisuuden tehdä hyvää suoraan työpaikalta käsin. Verenluovutus on henkilökohtainen kokemus, mutta sen vaikutukset ulottuvat kauas ja syvälle – se on konkreettinen tapa olla osa jotain suurempaa. Tämä tarina kertoo siitä, miten yksi sähköposti voi muuttaa päiväsi ja tuoda mahdollisuuden pelastaa elämä. Tervetuloa mukaan Virpin matkaan verenluovutuksen pariin.

Kilahti sähköposti työnantajalta, verenluovutus työaikana. Hienoa!! Työnantajani on päättänyt liittyä joukkoon kasvavaan, joka sallii työntekijöidensä käydä luovuttamassa verta työaikana. Toivottavasti tämä aktivoi myös uusia henkilöitä auttamaan.

Itselleni tämä on tuttua puuhaa, olen osallistunut 22 kertaa näihin talkoisiin ja nyt saan sen tehdä vieläpä työajalla. Aikaa varaamaan siis, se helposti onnistuikin netin kautta. Tampereella veripalvelu maksaa parkkimaksunkin puolestasi.

Kokemuksena luovutus on varmasti jokaiselle omanlaisensa, tässä minun.

Homma alkaa sormenpäästä otettavalla näytteellä, tällä mitataan rauta-arvot. Etukäteen täytetty terveyskysely käydään läpi paikanpäällä ja allekirjoitetaan. Tämän jälkeen on aika istuutua pehmeään punaiseen tuoliin ja ojentaa käsi. Henkilökunta vielä varmistelee henkilöllisyyteni ja olotilani.

Sitten onkin edessä se hankalin osuus, neula…. itseäni se ei haittaa niin paljoa, että estäisi koko jutun. Työntekijät ovat onneksi niin tottuneita jo tähänkin, että kaikki eivät todellakaan pidä tästä kohdasta. Saan siis katsella muualle hänen hoitaessaan työnsä.

Kädessäni olevaa sideharsorullaa puristellen alkaa itse tapahtuma eli veri virrata. Aikaa tuohon varsinaiseen luovutushetkeen menee noin 10minuuttia. Yhden luovutuskerran verimäärä auttaa jopa kolmea potilasta, se tuntuu ajatuksena todella hyvältä. Miettiä sitä, että näinkin pienellä, noin puolisen tuntia kokonaisuudessaan vievällä, teolla on iso vaikutus jonkun toisen elämään.

Tämän jälkeen on oma tankkausvuoroni, tarjolla on monenlaista syötävää suolaista ja makeaa lisäksi juotavaa. Itse valitsin kahvikupillisen, voileivän, palan pullaa sekä Marianne karkkeja 😊

Henkilökunta toivotteli hyvää jatkoa ja tervetuloa uudelleen, kun lähdin takaisin työpaikalle.

# Virpi

Suomen Punainen Risti - veripalvelu logo